Unge rollemodeller indtager uddannelsesdag for 8. klasserne i Kolding

Af Tea Hammershøj | 18. september 2019 Den 20. september går startskuddet til, at alle 8. klasser i Kolding kommune får besøg af unge rollemodeller fra erhvervsuddannelserne. I alt får knap 1000 elever glæde af rollemodellernes besøg, hvor uddannelsesvalg og faglig stolthed, skal inspirere og udfordre eleverne, inden de vælger en ungdomsuddannelse.

Den første skole, der får besøg er Aalykkeskolen. Her møder eleverne Andreas Giehl Richardy, der er karrosseriteknikerlærling hos Via Biler Ford og Lasse Bærnholdt Eriksen, der er i lære som industritekniker hos Grundfos.

 

Giver de unge den inspiration, de selv manglede

Andreas og Lasse er en del af Erhvervsskolernes ElevOrganisations nationale rollemodelkorps, fordi de gerne vil gøre en forskel for de unge, der snart skal vælge ungdomsuddannelse. De vil fortælle de unge, at der findes flere uddannelser end STX, HHX, tømrer og murer, og de vil give de unge den information, de selv manglede, da de gik i 8. klasse.

”Når jeg er ude, så føler jeg, at eleverne får lettet det pres, der er på dem. Det er ikke så indviklet, som andre går og siger. De skal ikke føle sig presset. Man kan altid vælge om.”, forklarer Andreas og fortsætter:

”Jeg har oplevet, at en elev kommer op til mig i pausen og siger: ”Min mor vil gerne have, at jeg bliver læge, men jeg vil hellere være mekaniker.” Så siger jeg til eleven: ”Det skal dine forældrene ikke bestemme. Det er dig, der skal tage uddannelsen og ikke dine forældre.” Når jeg fortæller dem det, så oplever jeg, at det tryk, der er på dem, bliver lettet. Og de siger tak, fordi du sagde det.”

 

Nysgerrighed førte til industriteknikeruddannelsen

Da Lasse gik i 9. klasse vidste han slet ikke, hvilken ungdomsuddannelse han skulle vælge. Derfor tog han på efterskole. På efterskolen deltog han i brobygningsforløb og han fandt ud af, at han ikke længere ville være kok eller tømrer. Hans far havde en kollega, der var maskinmester, og det job blev Lasse nysgerrig på. Han begyndte at undersøge, hvilke uddannelsesveje han kunne tage for at blive maskinmester. Pludselig stødte han på EUX – den udvidede erhvervsuddannelse, hvor man samtidig får en studentereksamen.

”Jeg havde aldrig hørt om EUX-uddannelser, men grunden til at jeg har valgt den, er fordi den giver mig gode muligheder.”

Uddannelsen som industritekniker vidste han heller ikke fandtes, før han tilfældigt stødte på den til et åbent hus. Selv om planen stadig er at blive maskinmester, så har uddannelsen som industritekniker overrasket ham. Han vidste slet ikke, at det ville være så spændende at arbejde i metal.

”Jeg har for eksempel lige lavet en slibemaskine, til nogle ingeniører, så de selv kan slibe i stedet for at sende tingene til slibeafdelingen. Det sparer dem for en enorm mængde tid. Jeg har tegnet den helt fra bunden og programmeret maskinen, der laver delene, og så har jeg samlet det hele til sidst.”

 

Pladeværkstedet trak i Andreas

Da Andreas gik i 7. klasse fik han mulighed for at komme i praktik flere gange. Han fandt ud af, at selv om han godt kunne lide dyr, så skulle han ikke være landmand. Da han var i praktik som mekaniker, vidste han ret hurtigt, at det heller ikke var noget for ham. Til gengæld fik han øje på noget, i sin praktik på bilværkstedet:

”Ved siden af mekanikerne var pladeværkstedet. Det så spændende ud. Jeg spurgte chefen for mit praktiksted, om jeg måtte fortsætte min praktik derinde i stedet for. Allerede en halv dag på pladeværkstedet, fandt jeg ud af, at det ville jeg være.”

De sjoveste opgaver for Andreas er, når han skal rette en bil ud, der næsten er totalskadet. Så skal han svejse alle de nye dele på, så bilen bliver flot at se på igen.

 

Rollemodellerne startskud på UU-Koldings uddannelsesdag

Det er UU-Kolding, der har booket rollemodellerne til alle 8. klasser i kommunen. Rollemodellernes besøg er en del af en hel uddannelsesdag, som UU-Kolding arrangerer hvert år for 8. årgang. Tidligere har uddannelsesdagen haft besøg af lokale håndværkere, der har fortalt om deres fag, men til sidst var det svært at rekruttere håndværkerne. Rollemodellerne fra Erhvervsskolernes ElevOrganisation er blevet trænet til at fortælle deres unikke historier og gå i dialog med eleverne på en måde, som voksne sjældent har held med. Og så er de nemme at booke, da det blot kræver at udfylde en online bookingformular.

Ud over Andreas og Lasse, får eleverne i 8. klasse besøg af rollemodellerne Nikolaj (slagter), Peter (anlægsgartner), Christian (murer), Maria (procesoperatør), Mads (lager og logistik), Simon (kok), Mette Marie (EUX velfærd) og mange flere.