Kære Nickolaj

Hos Erhvervsskolernes ElevOrganisation deler vi din frustration over uligevægten i antallet af elever, der vælger en gymnasial eller en erhvervsrettet ungdomsuddannelse efter folkeskolen. Særligt er vi kede af de fordomme og nedladende udtalelser, der florerer om erhvervsuddannelserne, fordi de drukner i alle de gode historier med lærlinge og elever, der er stolte af deres fag.

“Du er for klog til at vælge en erhvervsuddannelse”, er en sætning, som mange erhvervsskoleelever har hørt fra vejledere, lærere og forældre, når de har opsøgt hjælp til at vælge ungdomsuddannelse. En anden myte mange unge må lægge øre til, er at man skal vælge gymnasiet, så man “har noget at falde tilbage på.”

 

 

Vi har de unge forbilleder, du efterspørger

Heldigvis har vores frustration ført noget godt med sig. Gennem projektet “Vejen til en erhvervsuddannelse” har vi siden 2016 trænet unge rollemodeller fra erhvervsuddannelserne til at holde oplæg for elever i 7.-10. klasse. Unge rollemodeller, som har valgt at gå den faglærte vej, og som  sprudler af faglig stolthed. Hos dem er budskabet til eleverne tydeligt:

 

Vær nysgerrig, opsøgende og prøv dig frem. Og husk, at det ikke er dine forældre, der skal starte på en ungdomsuddannelse.

 

Lasse valgte smedefaget trods anbefalinger om at vælge gymnasiet

Lasse Hansen, en af vores nye rollemodeller, fik det ene 12-tal efter det andet i sine afsluttende eksamener i folkeskolen. “Du skal da på gymnasiet og læse videre til ingeniør bagefter,” sagde Lasses forældre og venner til ham. Men Lasse var træt af at gå i skole. Han ville meget hellere ud og bruge sine hænder.

Lasse har altid elsket at lave små gadgets derhjemme. Fx har han lavet et sofabord til sin far af en messestander, faren engang havde med hjem. Og da Lasse var i brobygning i 8. klasse, var eleverne på grundforløb 2 ved at falde bagover, da han i først hug lavede en nærmest perfekt svejsning i metal.

I dag er Lasse i lære som klejnsmed hos ReTec Miljø ApS, hvor han laver smedearbejde på diverse maskiner til genvinding eller genbrug. Og han er så stolt af sit fag, at han nu har valgt at fortælle sin historie til andre unge, når han besøger skolerne som rollemodel.

 

Caroline fandt uddannelsen som ernæringsassistent ved at prøve sig frem

En anden af vores nye rollemodeller, Caroline Dreholt, er ernæringsassistentelev og elsker sit fag. Efter at hun droppede ud af 10. klasse på en efterskole, valgte hun at starte på et EUD-mix hold. Et grundforløb, hvor man kunne få lov til at snuse til en hel masse forskellige fag.

Hun fandt ud af, at hun ville arbejde med madlavning og efter et praktikforløb på en restaurant, konstaterede hun, at hun ikke ville være kok pga. de lange arbejdsdage og -tider. Derfor faldt valget i stedet for på ernæringsassistent, hvor hun bl.a. er begejstret for det store fokus på bæredygtighed.

“En dag fik jeg lov til at teste, om vores gæster kunne lide pasta bolognaise med linser i stedet for kød,” forklarer Caroline begejstret og fortsætter: “Jeg er personligt meget optaget af bæredygtighed og det er fedt at mærke, at det også er noget, der er i fokus på min uddannelse.”

 

Rollemodellerne inspirerer og udfordrer eleverne i deres uddannelsesvalg

Mange omkring os har fokus på at flere skal tage en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Men hos Erhvervsskolernes ElevOrganisation tror vi ikke på, at vi motiverer flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse ved at fortælle dem, at der kommer til at mangle 60.000 faglærte i 2025.

Til gengæld er vi overbeviste om, at rigtig mange unge kan komme til at shine på en erhvervsuddannelse. Men de har brug for mere inspiration til at vælge den ungdomsuddannelse, der er den rigtige for dem efter folkeskolen, i stedet for blot at følge strømmen mod gymnasiet. Så vores mål er, at flere elever vælger uddannelse på oplyst grundlag.

Rollemodellerne kan med unikke fortællinger om deres, somme tider snørklede vej til en erhvervsuddannelse, udfordre elevernes uddannelsesvalg, og vise dem, at man godt kan være både klog og ambitiøs og samtidig vælge en erhvervsuddannelse.

Så kære Nickolaj og andre lærere, der vil udfordre de unges uddannelsesvalg med unge rollemodeller, der kan møde eleverne i øjenhøjde. Vores unge rollemodeller fra erhvervsuddannelserne kommer gerne gratis ud på besøg, hvis I kan afse 90 minutter af elevernes tid.